Bir yaş altı sağlıklı bebeklerin %75’inde gastroözefajial reflü (GÖR) görülebilir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanabilir. GÖR’e bağlı olarak semptom ve komplikasyonların ortaya çıkması ise GÖR hastalığı (GÖRH) olarak tanımlanır. Bu iki durumun birbirinden ayırt edilmesi çok önemlidir. GÖR’de daha çok koruyucu tedaviler ön planda iken, GÖRH’da ise ileri tettkikler ve tedavi gereklidir.
GER, sağlılklı infant ve çocuklarda günde bir çok kez fizyolojik olarak oluşabilir. Bu durum alt özefagus sfinkterinin geçici gevşemesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumun belirtileri bebeklerin yaklaşık yarısında regürgitasyon ve taşma şeklinde kusma ile kendini gösterir. Bu bulgular, GÖR’nün sık ancak çoğunlukla patolojik olmayan bulgularıdır.
GERH ile ilişkili semptom ve durumlar ise yemek borusu ilişkili olanlar ve olmayanlar olarak sınıflandırılır. Yemek borusu ile ilişkili olanlar kusma, zayıf kilo alımı, yutma güçlüğü, karın/göğüs ağrısı ve özefajittir (yemek borusu inflamasyonu). Yemek borusu ilişkili olmayan semptom ve durumlar ise solunumla ilgili yakınmalar olan öksürük, hışıltılı bebek (bronşiolit) ve larenjittir. GÖRH’nın astımla ilişkisi günümüzde artık güçlü kanıtlı değildir. Diğer olası bulgular, diş çürükleri, farenjit, sinüzit ve tetkarlayan otitlerdir.
GERH anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülür. Bu hastalığın yaklaşık yarısı en sık 4 aylıkken görülür. Yaşla giderek azalır ve bir yaşında oran, %-%10’a geriler.
GERH için Risk Faktörleri
Nörolojik bozukluklar
Obezite
Geçirilmiş özefagus atrezisi operasyonu
Hiatal herni (yemek borusu fıtığı)
Akalazya
Kronik solunumsal sorunlar
Bronkopulmoner dfisplazi
İnterstisyel fibrozis
Kistik fibrozis
Akciğer nakli yapılmış olanlar
Erken doğmuş bebekler
GERH’nın Belirtileri
Bir yaş altı bebeklerde
Beslenmeyi reddetme
Tekraralayan kusmalar
Zayıf kilo alımı
Huzursuzluk
Uyku bozuklukları
Solunumla ilgili semptomlar
Çocuk ve adolesanlarda
Karın ağrısı ve boğazda yanma hissi
Göğüs ağrısı
Tekrarlayan kusmalar
Yutma güçlüğü
Astım
Rekürren Pnömoni
Kronik öksürük,
Seste kalınlaşma
Tanı
ÖMD grafi
Özefajial Ph/impedans monitorizasyonu
Üst GIS Endoskopisi
Tedavi
Yaşam tarzı değişiklikleri
Beslenme (anne, bebek)
Yatış pozisyonu
Araçta
Bebek arabasında
İlaç
H2 reseptör antagonistleri
Proton pompa inhibitörleri
Bağırsak motilitesini artıran ilaçlar
Cerrahi
GERH’nın Komplikasyonları
Erozif özefajit
Barrett Özefagus
Özefagus Adenokarsinomu